Rengaskoko ja nopeusluokka

Rengaskoko ja nopeusluokka

Oikea rengaskoko ja nopeusluokka löytyy helpoiten auton rekisteriotteesta. Usein auton rekisteriotteessa on myös valmistajan hyväksymät vaihtoehtoiset rengaskoot. Rengaskokoa voi muuttaa suuremmaksi tiettyjen asetusten mukaisesti. Lisätietoja saat helpoiten myynnistä puh. (02) 4320 211.

Mikäli valittu rengaskoko poikkeaa asetuksista on ajoneuvo aina muutoskatsastettava. Auton valmistaja on myös määritellyt renkaille nopeusluokan joka määräytyy auton huippunopeuden ja/tai auton alusta- ja ajonhallintajärjestelmien asettamien vaatimusten mukaisesti. Käyttämällä autonvalmistajan suunnittelemaa ja testaamaa nopeusluokkaa varmistat, että autosi ajokäyttäytyminen on johdonmukaista ja yllätyksetöntä kaikissa ajotilanteissa.

Suomessa autoon saa asentaa näitä nopeusluokkia alhaisemman suorituskykyluokan renkaat, jos vaihdettavat renkaat ovat vähintään nopeusluokkaa Q (160km/h). Asetuksen mukaan tällöin on auton ohjaamoon kuljettajalle helposti näkyvään paikkaan kiinnitettävä pysyvästi kilpi tai tarra, josta selvästi ilmenee suurin sallittu renkaiden rajoittama ajonopeus. Käytännössä tätä asetusta ei olla valvottu. Asetus ei luonnollisestikaan koske talvirenkaita, koska Pohjoismaisen konseptin mukaan valmistetut nykyaikaiset, pehmeäseoksiset talvirenkaat ovat aina nopeusluokka Q tai T.

Renkaiden kokomerkintä

Tärkeimmät tiedot, esimerkkikokona 205/55R16 91W.

205 = Renkaan leveys millimetreinä

55 = Profiilikerroin, eli poikkileikkauksen korkeus / leveys

R = Runkorakenteen tunnus (R = radial, vyörengas)

16 = Vanteen halkaisijan tuumina

91 = Kantavuusindeksi (91 = 615kg)

W = Nopeusluokka (W = alle 270 km/h)

 

Muita rengaskoon yhteydessä olevia kirjaimia:

RF = vahvistettu kantavuus

XL = vahvistettu kantavuus, yleistyvä vaatimus raskaissa henkilöautoissa ja suurissa tila-autoissa

M + S = muta ja talviolosuhteisiin, ei kuitenkaan riittävä Pohjolan talveen

FR = kylkisuoja, suojaa alumiinivannetta kolhuilta. Ei suositella käytettäväksi pyörissä joissa on koko vanteen peittävä pölykapseli.

Renkaiden kantavuudet

Renkaan kyljestä löytyvä LI (Load Index = kantavuusindeksi) luku kertoo renkaan maksimi kuormituksen normaalilla rengaspaineella. Renkaan maksimikantavuus x 2 = auton akselille kuormattava maksimipaino. 

Kantavuus

Renkaiden nopeusluokka

Yleisimmät nopeusluokat, lisätietoa saat myynnistä. 

Nopeustaulukko-1