Muuta tietoa renkaista

Renkaiden asennus

Tekisinkö asennustyöt itse? Teetä renkaiden asennustyöt aina alan ammattiliikkeessä. Ammattitaitoiset asentajat tarkistavat renkaat ja vanteet ennen asennusta. Asennustyö ja tasapainotus tehdään erikoistyökaluilla ja kiinnitys autoon tarkistetaan momenttiavaimella juuri oikeaan tiukkuuteen.

Näppärä mies tai nainen, voi toki itsekin vaihtaa vanteilla olevat renkaat autoonsa, jos renkaat ja vanteet on tarkistettu alkavien vaurioiden varalta ja voidaan olla varmoja, että pyörien tasapainotus on kunnossa. Asennustyö on hyvä aloittaa tutustumalla auton ohjekirjaan, josta selviää mistä tarvittavat työkalut löytyvät sekä auton nostokohdat. Autojen tunkit on tehty silmälläpitäen satunnaisia tiellä tapahtuvia vararenkaan vaihtoja. Ne ovat usein varsin heppoisia eivätkä kestä ollenkaan sivuttaista vääntöä. Jos autossasi on alumiinivanteet tarkista, että sinulla on oikeat pultit/mutterit. Etsi siis tasainen ja kova alusta, jossa pyörät vaihdetaan.

Ennen vaihtoa merkitse allaolevien renkaiden paikat. Lukitse auto paikoilleen käsijarrulla ja vaihteella. Kiilaa maassa olevat pyörät siten, että voit olla varma siitä, ettei auto pääse liikkumaan. Ole varovainen irroittaessasi pölykapseleita etteivät ne vaurioidu. Älä missään tapauksessa mene auton alle silloin, kun se on tunkin varassa. Irroita yksi pyörä kerrallaan. Puhdista vastinpinnat huolellisesti ja kiristä pultit/mutterit ristiin vähän kerrallaan. Tee loppukiristys momenttiavaimella oikeaan tiukkuuteen vasta kun auto on laskettu alas. Kiinnitä pöykapselit huolellisesti. Tarkista oikea asento venttiilinreiästä. Muista myös tehdä jälkikiristys noin sadan ajokilometrin jälkeen. Pese altaotetut pyörät miedolla pesuaineliuoksella ja tarkista niiden kunto.

Renkaan ikä

Renkaan kulutuspinnan kumiseos alkaa kovettumaan ajan myötä. Nopeiten se tapahtuu silloin kun rengas on käytössä auton alla altistuen lämmölle ja auringon valolle. Ikääntymisen vaikutus tuntuu selvimmin Pohjoismaisissa, pehmeäseoksisissa talvirenkaissa. Käytännössä, jos renkaita kausivarastoidaan oikein, rengas on menettänyt parhaat talviominaisuutensa noin viiden vuoden kuluttua siitä, kun rengas on otettu käyttön. Riippumatta siitä, kuinka paljon kulutuspintaa on jäljellä.

Kesärenkaissa ikääntyminen ei vaikuta renkaan ominaisuuksiin läheskään yhtä paljon kuin talvirenkaissa. Toki kesärenkaidenkin suorituskyky kärsii iän myötä emmekä suosittele yli kahdeksan vuotta vanhojen kesärenkaiden käyttämistä. Euroopassa hyväksytyissä renkaissa on 80-luvun alusta lähtien käytetty ns. DOT koodia, joka sijaitsee renkaan sivuvallissa. Tämä koodi kertoo renkaan valmistusajankohdan. Merkin kaksi ensimmäistä numeroa kertovat valmistusviikon. Yksi tai kaksi (2000 alkaen) seuraavaa valmistusvuoden. Jos renkaan kyljestä ei tällaisia koodeja löydy on rengas valmistettu 70-luvulla tai aikaisemmin tai sitä ei ole hyväksytty Eurooppalaiseen käyttön. Molemmissa tapauksissa renkaan käyttö johtaa turvallisuusriskiin. Esimerkkinä merkintä 0100 kertoo, että rengas on valmistunut viikolla 1 vuonna 2000.

Nastarenkaiden sisäänajo

Nastojen toimivuus renkaan käyttöiän loppuun asti varmistetaan huolellisella sisäänajolla. Nastat asettuvat nastanreikiin ensimmäisten 500 kilometrin aikana. Sisäänajon aikana on pyrittävä välttämään nopeita kiihdytyksiä, voimakkaita jarrutuksia ja nopeaa kaarreajoa.

Renkaiden kuluminen

Renkaidesi kilometritulokseen vaikutat tehokkaimmin oikeilla, kuormituksen mukaisilla ilmanpaineilla ja rauhallisella ajotavalla. Yleensä vetävän akselin pyörät kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivän akselin. Tasapainotat renkaidesi kulumista vaihtamalla pyörien paikkaa n. 10.000 km välein edestä taakse pyörimissuuntaa vaihtamatta.

Muistathan kuitenkin, että jos toinen pari renkaista on selvästi toista kuluneempi on paremmat renkaat aina asennettava turvallisuussyistä taka-akselille.Tarkkaile renkaidesi kulumismuotoa. Useimmiten epätasainen kuluminen johtuu auton alustassa olevista vioista kuten akselistojen suuntauksesta, kuluneista tai viallisista iskunvaimentimista ym. Tasapainota renkaat aina tarvittaessa. Epätasapainossa olevat pyörät kuluttavat renkaita, iskunvaimentimia ja alustaosia.

Onko riittävää uusia vain kaksi rengasta

Vetävillä pyörillä renkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivällä akselilla. Tämä on yleistä varsinkin etuvetoisissa autoissa. Noin äkkipäätään tuntuisi loogiselle ja taloudelliselle ratkaisulle uusia vain kuluneet renkaat. Turvallisuuden kannalta kuitenkin on parasta, että kaikki renkaat olisivat mahdollisimman tasaisesti kuluneita, jolloin saavutetaan tasapainoisimmat pito-ominaisuudet, erityisesti kaarteissa.

Paras kilometritulos renkaille saavutetaankin siten, että niitä vaihdetaan akselilta toiselle, pyörimissuuntaa vaihtamatta noin 10.000 km välein paremmat renkaat aina taka-akselille Jos kuitenkin päätetään uusia vain kaksi rengasta on paremmat asennettava aina taka-akselille. Tämä siksi, että pystyttäisiin välttämään yllättäviä pidon menetyksiä. Kuljettaja tuntee vallitsevan kitkatason vaihtelut ohjauspyörän välityksellä etupyöristä, etuvetoisessa autossa myös kaasupolkimelta. Jos pito kadotetaan taka-akselilta tämä tapahtuu lähestulkoon aina yllätyksellisesti, jolloin reagointiaikaa luiston korjaamiseen ei useimmiten ole. Jarrutettaessa ajoneuvon painojakauma siirtyy etuakselistolle.

Jos huonommat renkaat on asennettu taka-akselille se menettää pidon ensin ja ajoneuvo kääntyy hallitsemattomasti poikittain. Jos paremmat renkaat on asennettu oikeaoppisesti taakse, auto pysyy kulkusuunnassaan ja taka-akselilla olevat renkaat jarruttavat auton vauhtia edelleen tehokkaasti, jolloin saavutetaan myös lyhyempi pysähtymismatka. Turvallisuusvinkki: muistathan tarkkailla renkaittesi urasyvyyksiä. Turvallisuussuosituksemme kesärenkaille on 4 mm, talvirenkaille 5 mm.